En komplett guide för hur man skapar slingor i brunt hår
>

En komplett guide för hur man skapar slingor i brunt hår

Från olika looker till tips på hur du tar hand om ditt hår och din hårfärg – läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om bruna slingor.

Slingor förknippas ofta med blont hår, men det är inte bara blondiner som kan göra slingor. Några få strategiskt placerade slingor kan bli lika fina i brunt hår eftersom de ger djup och skiftningar till en i övrigt jämn färg. Man kan dessutom slinga brunt hår på otroligt många olika sätt. "För första gången någonsin kan man ge alla brunetter en ljusare nyans som blir fantastiskt fin på dem," säger Redkens Artist, Celene Dupuis. Vi kommer att ge dig mängder av fakta om att göra slingor i mörkt hår, ta upp några olika appliceringsmetoder samt förse dig med experttips på hur du underhåller din nya, fina hårfärg på bästa sätt.

TRE OLIKA LOOKER ATT VÄLJA MELLAN

1. Brunt hår med ljusa slingor

Om man applicerar ljusblonda slingor i mörkbrunt hår får man ett zebrarandigt resultat, så dessa ljusa slingor passar bäst för ljusare brunetter. Be om slingor som bara är en eller två nyanser ljusare än din naturliga hårfärg – det blir då mer mörkblonda toner – som skapar kontrast och dimension utan några oönskade, skarpa linjer. "Du kan också be din colorist att skapa en skugga i rötterna och färga detta område i en lätt mörkare nyans så att utväxten blir fin utan någon randig effekt" föreslår Dupuis.

2. Balayage för brunt hår

Om man jämför med traditionella folieslingor är balayage en teknik där man applicerar slingor på frihand, vilket fungerar särskilt bra i mörkt hår. Eftersom man inte får så stora kontraster blir slutresultatet mer naturligt med en diskret utväxt. "Det gör att du kan vänta längre mellan två färgbehandlingar, mellan tre och sex månader, vilket gör att du sparar både tid och pengar", förklarar Dupuis. Balayage i brunt hår är ett väldigt bra sätt att utnyttja en av de stora rådande hårfärgstrenderna just nu: "Vi kallar det 'det exklusiva området' på grund av alla de möjligheter som finns att ljusa upp och framhäva hårpartiet runt hårfästet", förklarar Dupuis. "Det är nästan som en kontureringseffekt för ditt hår, som framhäver dina bästa drag och samtidigt ser mjuk och naturlig ut.”

isabellawooma

3. Ombre

Sedan mitten av 2010-talet har ombre varit populärt hos blondiner och brunetter. Föreställ dig omvända slingor där mitten av hårlängderna och topparna blir gradvis ljusare medan rötterna förblir mörka. Vilken är den största fördelen här? Looken blir bara finare allteftersom håret växer ut, så för dig som söker en slingmetod med minsta möjliga underhåll är det här det bästa alternativet. Beroende på hur mörkt ditt bruna hår är från början kan du också skapa en mer dramatisk effekt. Nyckeln här är att se till att du tar hand om ditt hår på rätt sätt eftersom det är topparna – den del av håret som redan är mest sliten – som bleks.

SÅ TAR DU HAND OM DITT BRUNA, SLINGADE HÅR

Oavsett vilken slingmetod du väljer är det A och O att ta hand om ditt hår så att din nya nyans hålls fräsch och snygg. Det viktigaste är bra produkter (spoilervarning: vi pratar om blått schampo) som kombineras med några salongsprodukter. Det här är vad du behöver veta.

VAD ÄR BLÅTT SCHAMPO OCH VARFÖR BEHÖVER BRUNETTER DET?

Oavsett vilken slingmetod du väljer för ditt bruna hår riskerar du att få oönskade varma, orangeaktiga toner. "När man bleker brunt hår framkommer orangeaktiga undertoner som kan bli väldigt varma och kopparfärgade", förklarar Dupuis. Det bästa du kan göra för att bevara din nya färg är att inkludera ett blått toningschampo och balsam i din hårvårdsrutin (vi ska strax berätta hur det fungerar). Blondiner har länge kunnat använda lila schampo för att motverka oönskade gulaktiga toner men som brunett har man inte haft mycket att välja på ... förrän nu. Vi presenterar nu det nya Redken Color Extend Brownlights-systemet.

HUR FUNGERAR BLÅTT SCHAMPO?

Vårt nya Redken Color Extend Brownlights-system är en färgdeponerande blå schampo- och balsam-duo som neutraliserar oönskade röda och orange toner. Tänk på färghjulet som hängde på väggen i bildsalen när du gick i skolan. På färghjulet återfinns blått precis mitt emot orange, vilket innebär att blått avlägsnar eller neutraliserar de varma orangeaktiga tonerna.

HUR ANVÄNDER MAN BLÅTT SCHAMPO?

Det blå schampot kan användas direkt efter att slingorna gjorts, eller varje vecka för att hålla ditt slingade, bruna hår fräscht och livfullt, säger Dupuis. Vilken produkt rekommenderar du? Prata med din colorist för att se vad hon eller han rekommenderar för just din hårfärg. Du kan dessutom använda hårvårdssystemet varje vecka, även om du inte har några slingor, för att hålla din naturliga hårfärg fräsch.

HAR DU NÅGRA FLER TIPS FÖR BRUNT HÅR MED SLINGOR?

Alla hår som har slingats är mer ömtåliga än ofärgat hår, och kan lätt skadas. Använd ditt balsam som fuktgivande inpackning en gång i veckan för att tillföra håret en rejäl dos av fukt och styrka - särskilt de ömtåliga topparna. "Att besöka din salong för att få en semipermanent glansbehandling är också ett bra val. Du friskar då upp din hårfärg och bevarar glansen - en behandling som är väldigt skonsam mot ditt hår", förklarar Dupuis.