Färgning - Haircolor Services - Salongstjänster - Redken
>

Färgning

HUR DU PRATAR MED DIN FRISÖR OM FÄRGNING: TERMER OCH DEFINITIONER INOM HÅRFÄRG

1. Basfärg: Färg som appliceras vid rötterna eller över hela håret innan man använder en dimensionell/kreativ färgningsteknik.

2. Kontrast: Kontrast är ett värde som används om slingor. Slingor med hög kontrast är mycket ljusare än det omgivande håret och ger en dramatisk look. Lägre kontrast på slingorna ger en mer naturlig look.

3. Kall: Kall är en benämning på färgtonen som kan användas om blonda, bruna och röda nyanser. Man säger att en färg har “kalla toner” om den går mot blått, lila eller grönt. Kalla färger är bland annat platinablont, askbrunt och plommonrött.

4. Täckning: Täckning är ett mått på färgens’ förmåga att täcka över gråa hårstrån. Vissa formler är för genomskinliga för att effektivt täcka grått hår. Redken Color Gels Permanent Conditioning Haircolor ger exceptionellt bra täckning av grått hår och bleks inte snabbt.

5. Dimension: Dimension anger de olika tonerna i håret. Ett hår som har samma färg kallas för “platt” eller att det saknar dimension. Din frisör kan ge dimension åt håret med ljusa eller mörka slingor.

6. Dubbel process: En färg med dubbel process är när man gör två färgbehandlingar under ett besök. Oftast gör man först en färgning och tvättar och torkar sedan håret för att därefter göra den andra färgningen. Det kan innefatta att göra hårfärgen ljusare och sedan tona det eller göra en permanent hårfärgning följt av en glaze.

7. Express Highlights: Express Highlights görs genom att applicera ett litet antal folieslingor eller göra några påmålade partier, vanligtvis runt ansiktet.

8. Glaze: Glazes innebär att man använder en semipermanent färg för att lyfta fram, ändra, matcha, tona ner eller intensifiera ofärgat eller färgat hår samtidigt som man skapar harmoniska kontraster.

9. Hårmålning: Hårmålning, även kallat balayage, är när man applicerar hårfärg, blekning eller toning neråt i mjuka drag på fri hand eller genom svepning, direkt på ytan på den önskade sektionen. Metoden används för att skapa dimension med en naturlig, mjukare look.

10. Slingor: Att slinga håret betyder att man tar ut utvalda slingor i håret och färgar eller bleker dem för att göra dem ljusare än basfärgen/den naturliga färgen. Slingor kan ge dimension genom att de skapar en kontrast med resten av håret och de görs med folie, en slinghätta eller särskilda kammar eller borstar som används för “att måla på” färgen.

11. Lyft: Lyft är den kemiska processen av att göra hårfärgen ljusare. Olika formler av hårfärg ger olika sorters lyft.

12. Mörka slingor: Mörka slingor skapas genom att man använder färg med folie, hätta eller genom att måla vissa partier och skapa dimension. Mörka slingor är normalt 2-3 nyanser mörkare än basfärgen eller något varmare. Tekniken kan användas för en mer naturlig look eller för att skapa skiftningar i håret.

13. Balansering: Vid balansering återställer man balansen i håret och det kan göras genom en kombination av ljusa och mörka slingor och/eller glaze.

14. Färgning i ett steg: Färgning kan ske i ett steg. Det kan handla om att man använder en permanent färg som lyfter och ger färg, en glaze, ljusa/mörka slingor eller en kreativ färg som endast appliceras i ett steg.

15. Struktur: Strukturen som anges i diametern av ett enskilt hårstrå, beskrivs generellt som fin, medelgrov och grov. Din frisör har med ditt hårs’ struktur i beräkningen i valet av den lämpligaste hårfärgen.

16. Trendiga pasteller: Trendiga pasteller är mjuka, ljusa nyanser av rött, lila, grönt, orange, gult och blått. Pastellfärger är avsedda för att ge färg och ger bästa resultat på väldigt ljust hår för att få toner av exempelvis rosa, lavendel och mintgrönt.

17. Ton: Inom hårfärger är ton den term som används för att beskriva en specifik färg—”guld” blond, “koppar” röd, “askbrun”. Färgerna delas in varma och kalla toner.

18. Varma: Varma toner kan användas för att beskriva blonda, bruna och röda färger. En färg sägs ha “varma toner” om den går mot gult, orange eller rött. Varma färger är bland annat gyllenblont, brunt och koppar