Förstå hårets uppbyggnad och undvik skador | Redken
>

FÖRSTÅ HÅRSTRÅETS UPPBYGGNAD & FÖREBYGG SKADAT HÅR

understanding-the-hair-cuticle

Men om du vill uppnå ett friskt, glansfullt och välvårdat hår, är det också värt att kasta en blick på själva hårstråna och förstå deras anatomi – särskilt det yttersta lagret som kallas för hårets skallager.

Idag är många kvinnor uppmärksamma på vård av hårbotten för att säkra ett friskt och vårdat hår. Vi använder exfolierande scrubs, ger oss själva hårbottensmassage med hårbottensborstar, och vi applicerar hårolja för att främja en sund hårväxt. Vi gör alltså en dygd av att ha en välvårdad hårbotten och hårrötter.

VAD ÄR HÅRETS SKALLAGER?

Vårt hår består av tre olika lager som har varsina funktioner: Medulla, cortex och skallagret.

I hårets innersta kärna finns medulla som är omgivet av cortex. Det är här hårets färg finns. Cortex består huvudsakligen av keratin och lipider som är med till att ge håret styrka och struktur.

I det yttersta lagret finns skallagret som även kallas för kutikula. Detta är hårstrånas skyddande lager som förhindrar det från att skadas av utifrån kommande faktorer som exempelvis solljus och värmeverktyg.

Det skyddande lagret består av platta celler som överlappar varandra. När hårets skallager är intakt kommer det ligga platt och tätt längst hårfibern. Lite som tegel på ett hustak. Om skallagret inte är intakt kommer några få, eller många, av cellerna vara resta och lämna cortex sårbar för skador. Det kan visa sig som kluvna toppar och torrt och burrigt hår.

SÅ HÄR SKYDDAR DU HÅRETS SKALLAGER

Om du drömmer om ett friskt och välvårdat hår handlar det om att skydda ditt hårs skallager. Det gäller både när du väljer ut hårprodukter och när du stylar ditt hår. Vägen till ett välvårdat hår startar med att skapa och upprätthålla en hårvårdsrutin därhemma.

Vi har samlat fem goda råd till hur du kan hjälpa skallagret med att skydda ditt hår mot skador.

1. ANVÄND ALLTID VÄRMESKYDD

Det finns många goda råd för att säkra ett friskt och välvårdat hår. Och överst på den listan är att du alltid ska komma ihåg att använda en värmeskyddande produkt när du fönar och stylar ditt hår med värmeverktyg.

Värmeskador orsakade av locktång, hårtork och plattång är en av de största syndarna bakom skador på hårets skallager. Därför är hårprodukter med värmeskydd ett måste i varje vård- och stylingrutin.

På Redken har vi flera värmeskyddande produkter som kan hjälpa dig att uppnå din önskade styling. Quick Blowout säkrar ditt hårs skydd under föning och snabbar på torkförloppet. Big Blowout är en hårtorkningsgel som skapar omedelbar volym. Och Thermal Spray är utmärkt för dig som använder varma stylingverktyg.

PROFFS-TIPS: Föning och varma stylingverktyg kräver varsitt skydd av håret. Det är nämligen inte samma temperaturer som håret utsätts för och verktygen påverkar håret olika. Vill du till exempel styla ditt hår med plattång efter din hårtorkning är det viktigt att använda en produkt som är särskilt framtagen för den höga temperaturen, som Redken Thermal Spray.

Denna värmeskyddande spray hjälper med att skapa resultat fritt från burr och gör håret mer glansfullt. Den är formulerad med Heat Restyling Technology som gör att du endast behöver applicera produkten en gång men kan styla om efter behov, fram till nästa hårtvätt.

2. SKRUVA NED DET VARMA VATTNET

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Det är inte bara under hårtorkning och styling som ditt hår kan skadas av de varma temperaturerna. Det kan det också göras under hårtvätt och tyvärr finns det ingen produkt som kan skydda mot varmt vatten. I stället handlar det om vanor som ditt hår kommer värdesätta: Att sänka temperaturen.

Varmt vatten kan få skallagret att resa sig och göra håret torrt, burrigt och extra sårbart mot yttre påverkningar.

Därför rekommenderar vi att du försöker att hålla temperaturen ljummen nästa gång du tvättar ditt hår. Skölj eventuellt med kallt vatten för att hjälpa med att stänga skallagret och skydda cortex.

3. GÅ EFTER HÅRPRODUKTER OCH HÅRFÄRGER SOM INNEHÅLLLER SYRE

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Ytterligare en orsak till skador på hårets skallager är en rubbad pH-balans. Hår har av naturen en lätt surhet med ett pH-värde på mellan 4,5 och 5,5. Kemisk behandling som färgningar och blekningar kan rubba det naturliga pH-värdet och skjuta det mot den basiska delen av skalan. Det kan få skallagret att resa sig.

Genom att använda syreinnehållande produkter kan du hjälpa med att skydda hårets skallager och hålla det intakt.

I någon av Rekens salonger kan du fråga frisören omShades EQ, som är en syreinnehållande hårglans som ger en strålande, icke-bindande färg. Hemma kan du prova Redken Acidic Bonding Concentrate, som är en hårvårdsserie som är formulerad med citronsyra och Redkens koncentrerade Bonding Care Complex..

Produkterna hjälper med att balansera hårets pH-värde, stärka håret och ge intensiv vård.

4. VAR SKONSAM MOT DITT HÅR

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Andra yttre påverkningar som kan skada håret kommer från så kallade mekaniska eller fysiska skador. De kan komma från överdrivet borstande, hårdhänt handdukstorkning och även från örngottet du sover på.

För att skydda hårets skallager och säkra ett hälsosamt utseende och mjuk känsla, är det viktigt att du behandlar ditt hår skonsamt.

Använd hårborstar som passar till din hårtyp och hårtextur. Sörj för att borsta håret från topparna och arbeta dig uppåt längderna. Har du trassligt hår ska det försiktigt redas ut.

När håret är vått är det som skörast. Använd därför en bredtandad kam eller utredningsborste när du just har kommit ut ur duschen.

De flesta människor använder bomulls- eller frottéhanddukar, men de kan vara mycket okänsliga för håret. I stället rekommenderar vi att du byter ut dina handdukar till håret mot några som är tillverkade av mjuk mikrofiber som är mindre benäget att skada hårets skallager.

Till sist kan det vara en bra idé att införskaffa ett kuddöverdrag av silke eller satin. Bomull kan också i detta sammanhang skapa burr och göra skada på håret när du vänder dig under natten. Med ett silkes- eller satinörngott kommer det vara mycket mindre friktion och det kommer inte absorbera den naturliga fukten från håret. Som en bonus kan ett örngott i silke eller satin också hjälpa med att förebygga rynkor.

5. FOREBYGG SKADER MED PLEIENDE PRODUKTER

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Om du börjar se tecken på skadat hår i form av torrhet, burr eller kluvna toppar, bör du komma igång med att använda produkter som är särskilt formulerade för att vårda skallagret. Det kan till exempel vara leave-in behandlingar som Redkens Extreme Anti-Snap, vilken verkar som ett djupt balsam. Denna produkt plattar försiktigt ut skallagret, minskar friktion från hårborstning och stärker slitna och kluvna toppar.

Även One United är en ideal leave-in behandling. Den multifunktionella sprayen hjälper med att försegla skallagret, samtidigt som den minskar torrhet, ökar hårets medgörlighet och stärker hårstråna.