Orsaker till samt tecken och symptom på håravfall - Principer och grundregler för hår - Utbildning - Redken
>

Orsaker till samt tecken och symptom på håravfall

Redken har ingått ett samarbete med Dr. Nicole Rogers, en certifierad dermatolog, i arbetet med att skapa produktlinjen Cerafill thinning hair solutions för behandling av håravfall. Hon bidrar med sin expertis i frågor som gäller håravfall. 
VILKA ÄR HUVUDORSAKERNA BAKOM HÅRAVFALL?

Flera faktorer ligger bakom håravfall, som exempelvis genetik, livsstil och åldrande. Den vanligaste orsaken till långvarigt håravfall är det som sker enligt manligt och kvinnligt mönster (även känt som androgen alopeci, AGA). Det är även känt som håravfall enligt manligt mönster (MPHL) och håravfall enligt kvinnligt mönster (FPHL).
HUR BLIR HÅRET TUNNARE?

Ett enskilt hårstrås normala tillväxtcykel kan vara i alltifrån två till sex år. När håret är friskt och växer i stadig takt växer det med cirka 1,25 cm i månaden. När man drabbas av tunnare hår kortas tillväxtcykeln ner och håller sig i den aktiva tillväxtfasen under kortare perioder.
Anagen fas
Den anagena fasen är tillväxtfasen, som varar i tre till fem år och omfattar 90 % av håret
Katagen fas
Den katagena fasen är en regressionsfas på cirka tre veckor då hårväxten stannar av
Telogen fas
Den telogena fasen är den tre till fem månader långa vilofasen i tillväxtcykeln
Miniatyrisering
Miniatyrisering sker i slutet av den telogena fasen när hårstråna faller av och istället för att vara lika tjocka som de tidigare hårstråna ersätts av tunnare, finare hårstrån
Dr. Rogers förklarar håravfall
Det är vanligt att man tappar hårstrån dagligen vid tvätt eller styling; den normala mängden är 50–100 hårstrån per dag. Om man tappar mer än 100 hårstrån per dag betraktas det som förtida håravfall.

Tecken och symptom 

“Min hästsvans känns tunnare”

Många kvinnor som har håret uppsatt i hästsvans noterar en skillnad i hårets tjocklek. De kunde tidigare bara snurra en hårsnodd runt hästsvansen en eller två gånger, men nu måste de snurra den 3 eller 4 gånger. Om det har hänt under en längre period än 6-12 månader kan det visa på en långvarig, ärftlig tunnhårighet enligt kvinnligt mönster. 
“Jag kan’ inte längre styla det på samma sätt”

Män och kvinnor klagar på att det sker en märkbar förändring av texturen när håret blir tunnare. Det kan kännas som att håret är svagt, lättare bryts av, tyngs ner mer av stylingprodukter eller är för tunt för att täcka hårbotten. Om problemet har pågått i över ett år och det inte finns några stora fysiologiska faktorer som du kan identifiera kan du ha drabbats av håravfall enligt kvinnligt eller manligt mönster.
“"Mitt hår ramlar av i tussar"

När håret ramlar av i stora tussar eller ansamlas i avloppet i duschen kan du ha drabbats av en tillfällig typ av håravfall kallad telogen effluvium. Det är troligt om håret bara har fallit av i sex månader eller mindre. Då bör du tänka igenom om du har haft några större stressiga händelser i livet. Fundera på att uppsöka läkare för att få reda på den eventuella medicinska orsaken till håravfallet.
"Min familj säger att de kan se min hårbotten"

Det vanligaste mönstret för håravfall hos kvinnor är att håret blir tunnare i den främre 1/3-2/3 av hårbotten. För de flesta kvinnor förblir det främre hårfästet intakt. Det är fortfarande viktigt att fortsätta förebygga håravfall genom att behandla med exempelvis topisk minoxidil.
"Varje gång jag kammar håret ramlar det av hår"
Bara att kamma håret kan ofta leda till att en oroande stor mängd hår faller av. De flesta som börjar använda medicinska behandlingar som topisk minoxidil rapporterar en betydande minskning av det dagliga håravfallet efter bara några veckor till månader."