Vetenskapen bakom lockigt hår

Hårsäcken

Det är formen på hårsäcken som avgör om man lockigt eller rakt hår.

Känslighet

Självlockigt hår är ofta skörare än rakt hår. På grund av hårfibrernas ojämna form kan håret ha “höga partier” där fjällskiktet lyfter något jämfört med resten av hårfibrerna. När fjällskiktet lyfter exponeras den interna strukturen, vilket gör håret sårbart för skador och uttorkning.

Ellipticitet

Ellipticitet refererar till graden av avplattning hos en cirkel. När ellipticiteten ökar så ökar även graden av lockighet, liksom hårets’ skörhet

Hög luftfuktighet

Lockigt hår är särskilt utsatt för luftfuktighet eftersom det’ naturligt är mer poröst än rakt hår. Torrt hår som utsätts för en väldigt fuktig miljö sväller gradvis med vattenmolekyler. Det gör att håret kan förlora sin form och bli fylligare och frissigt.
På grund av formen och typen av lockar kan håret bli trassligt, vilket gör att det skadas när man trasslar ut det. Lockigt hår som är uppsvällt på grund av för mycket vatten kan förlora sin lockighet och få oformliga lockar och oönskad frissighet.

Låg luftfuktighet

Lockar som exponeras för mycket torr luft utan skydd kan förlora sin fukt, vilket gör att håret lättare skadas och får kluvna toppar. Det leder till en ojämn textur som kan vara svår att kontrollera, då den är så flygig.

VAD LOCKIGT HÅR BEHÖVER

Fukt

Lockarnas’ form gör det svårare för hårets’ naturliga oljor att täcka och återfukta varje hårstrå. Lockigt och vågigt hår är av naturen torrare än rakt hår. Formen på hårsäcken påverkar det sätt som lockigt och vågigt hår får fukt på i form av lipider eller de naturliga oljor som utsöndras från hårbotten. När man fastställer mängden fukt bör man ta hänsyn till diametern och rikligheten samt lockarnas form

Glans

På grund av det lockiga hårets skruvar och vågor reflekteras ljuset på ett annat sätt än rakt hår. Självlockigt hår kan sällan få samma glans som rakt hår för att ljuset absorberas inuti spiralerna i lockarna eller längs de ruggade fjällskikten.

Definiering av lockar

Definiering av lockar hänvisar till hårets övergripande utseende och hur locken behåller sin form. När man vill få lockarna mer definierade är’ det viktigt att ta hänsyn till lockarnas skick samt att använda rätt klipp- och stylingtekniker.

LOCKARNAS PERSONLIGHET

Stoleken och formen på lockarna kan variera från person till person. Vissa kan ha en blandning av olika form på lockarna. Även om en viss form är dominerande, har de som har självlockigt hår i genomsnitt 2-4 olika typer av lockar. Det’ är möjligt att ha tätare lockar vid hårbotten som gradvis blir lösare eller till och med raka ner mot topparna. Det’ är också möjligt att ha rakare hår som gradvis blir vågigt eller lockigt mot slutet.

Elasticitetsfaktorn

Elasticitetsfaktorn är hårets reaktion när’ man drar ut det så att det blir rakare och sedan släpper. När lockarna dras ut till de är raka kan den verkliga längden vara upp till dubbelt så lång. Det hjälper dig att fastställa hur mycket du ska klippa, i synnerhet vid luggen.

Struktur

Struktur är hårets fysiska egenskaper och stöd. Lockiga hårstrån tar större plats än rakare hår och stöder varandra, vilket ger en ökad volym och ändrar strukturen på formen. Ju lockigare håret är, desto skörare blir det. När graden av lockighet ökar så ökar även volymen eller det 3D-utrymme som locken tar upp. Det kan på ett betydande sätt ändra strukturen på den övergripande formen eller mönstret.

Form

Formen handlar om två saker: den individuella formen på vågorna eller lockarna och den övergripande formen eller silhuetten på designen.
Den individuella formen på vågorna eller lockarna: Är de stora och runda? Vida och öppna? Böjs eller vrids de? Den individuella formen bestämmer typen av lockar, metod samt klipp- och stylingteknik. Den övergripande formen eller silhuetten i designen: ser den övergripande formen ut som en “hylla”? Passar den ansiktsformen och kompletterar mönstret på lockarna? Den övergripande formen är avgörande för klipp- och stylingteknikerna.

Längd

Längden på håret kan påverka hur lockarna och vågorna beter sig. När de är’ torra, kemiskt behandlade eller slitna påverkas strukturen och formen på lockarna. När håret klipps eller man tar bort skadade partier är det’ som att lockarna får nytt liv. Man kan nå resultat med väldigt lite. Längden på håret kan också påverka hur mycket lockarna tyngs ner. Längre hår passar ofta bättre för tjockare spiralformade lockar, medan kortare uppklippt hår kan fungera bäst för finare, vågigare hår.